Ο καθένας μας ονειρεύεται να ζει στο απόλυτο smart home. Πως θα μπορούσε να μην είναι έτσι; Τόσα χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, βλέπουμε σε ταινίες και σειρές (κυρίως επιστημονικής φαντασίας αλλά όχι μόνο) τα σπίτια του μέλλοντος, με φώτα να ανάβουν και να σβήνουν αυτομάτως ή με φωνητικό έλεγχο, πόρτες να ξεκλειδώνουν, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις να υπακούν στις εντολές του ιδιοκτήτη, και πολλά ακόμη. Τώρα, όμως, το “μέλλον” μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ. Παρόλα ταύτα, εσύ ακόμη σηκώνεσαι να κλείσεις το λαμπατέρ του υπνοδωματίου, επιστρέφεις πανικόβλητος στο σπίτι για να δεις εάν έκλεισες το κλιματιστικό και τρέμεις εάν το σαλόνι σου είναι ακόμη στη θέση του, σήμερα που άφησες τον Κόκο μόνο του. Μπορεί, επί του παρόντος, να είναι ασύμφορη η πλήρης αυτοματοποίηση ενός σπιτιού, ωστόσο υπάρχουν οικονομικές λύσεις που, σίγουρα, θα διευκολύνουν τη ζωή σου. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις!
Smart Plug
Ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε smart home που σέβεται τον εαυτό του. Τι είναι; Απλά, μια πρίζα η οποία συνδέεται στο internet μέσω Wi-Fi και σου επιτρέπει να ελέγχεις οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο πάνω της, από το smartphone σου. Υπάρχουν πολλά μοντέλα από διάφορες εταιρείες, όπως τη TP-Link ή της Xiaomi, αλλά οι βασικές αρχές λειτουργίας είναι κοινές. Έχεις το app στο κινητό σου και μπορείς να την ανάψεις ή να τη σβήσεις. Πάνω της μπορείς να συνδέσεις ό,τι επιθυμείς, από φωτιστικά μέχρι το πλυντήριο. Έτσι για σένα που συχνά φεύγεις από το σπίτι και δε θυμάσαι αν έβγαλες από την πρίζα το σίδερο, απλά το κλείνεις από το κινητό! Θες να ανάψεις το θερμαντικό πριν πας στο σπίτι; Την καφετιέρα από το κρεβάτι; Μερικά φώτα στο σαλόνι, γιατί θα αργήσεις και δεν θες να είναι σκοτεινό το σπίτι; Κανένα πρόβλημα! Μάλιστα, κάποιες συσκευές υποστηρίζουν και έλεγχο μέσω IFTTT, οπότε μπορείς να δημιουργήσεις και τα δικά σου “σενάρια” ενεργοποίησης!

Smart Bulb
Διαθέτει σύνδεση Wi-Fi και μπορείς να την ελέγξεις μέσω του app στο smartphone σου. Το μόνο “πρόβλημα” είναι πως θα πρέπει να έχεις τον διακόπτη πάντα ανοιχτό. Μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν και ειδικοί έξυπνοι διακόπτες για να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς, η smart bulb θέλει ρεύμα για να δουλέψει. Αυτό που προσφέρει, όμως, είναι απείρως μεγαλύτερος έλεγχος. Μπορείς να τις “γκρουπάρεις” και να ανάβουν ταυτοχρόνως – λάμπες συνδεδεμένες σε εντελώς διαφορετικά μέρη – ή ακόμη και να τις διαχωρίσεις και να ανάβουν ξεχωριστά – λάμπες που είναι τοποθετημένες στο ίδιο πολύφωτο! Και βέβαια, μπορείς να αναβοσβήνεις όποιες θες από το κινητό σου, όπου κι αν βρίσκεσαι, αλλά και να δημιουργήσεις “σενάρια” και να ανάβουν με πρόγραμμα. Το καλύτερο; Υπάρχουν και smart bulbs που μπορείς να επιλέξεις εσύ το χρώμα και τη φωτεινότητα, κάνοντας “ατμόσφαιρα” και καταργώντας τα παλαιολιθικά dimmers!

Smart Sensors
Εδώ η κατηγορία περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Οι έξυπνοι αισθητήρες μπορεί να καλύπτουν πολλές και διαφορετικές πτυχές ενός σπιτιού. Για παράδειγμα, το kit της Mi διαθέτει αισθητήρες κίνησης και αισθητήρες ανοίγματος θυρών. Εκτός αυτών, υπάρχουν διαθέσιμοι και άλλοι αισθητήρες, όπως αισθητήρας πλημμύρας, καπνού, γκαζιού, οι οποίοι αφορούν την ασφάλεια του σπιτιού, αλλά και άλλου είδους, όπως αισθητήρες φωτός, οι οποίοι είναι χρήσιμοι για τη λειτουργία των φώτων και άλλων λειτουργιών. Προφανώς, συνδέονται με ένα κεντρικό κόμβο ελέγχου, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με το internet και μπορεί να “ειδοποιήσει” το smartphone σου, ή να το προγραμματίσεις να εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες – ενεργοποίηση/απενεργοποίηση φώτων ή τηλεόρασης. Οι αισθητήρες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν όλοι οι αυτοματισμοί σε ένα smart home!

Wireless Camera
Καλοί οι αισθητήρες, τελικά όμως, η δική σου εποπτεία είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. Η ασύρματη κάμερα είναι απαραίτητη για να έχεις πραγματικά τον έλεγχο απομακρυσμένα. Δες το εσωτερικό ή το εξωτερικό του σπιτιού, της αποθήκης ή του γραφείου σου από όπου κι αν βρίσκεσαι. Οι security cameras όπως αυτή της Mi έχουν άψογη εικόνα, μπορούν να “δουν” στο σκοτάδι και να περιστραφούν ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερους χώρους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να απολαμβάνεις από τη δουλειά το κατοικίδιό σου να τρώει το αγαπημένο σου μαξιλάρι.
Βέβαια, όλα αυτά βασίζονται σε κάποιο smartphone για τον έλεγχο. Οι περισσότερες συσκευές υποστηρίζουν και συστήματα φωνής, όπως το Amazon Echo ή το Apple Homepod, αλλά μέχρι αυτές οι συσκευές να γίνουν φθηνότερες και πιο διαδεδομένες, θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα πιστά μας κινητά τηλέφωνα.
