Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με το παραπάνω δίλημμα. Η επιλογή μεταξύ μίας ακριβής λύσης έναντι της φθηνής εναλλακτικής της αποτελεί μία διεργασία που λαμβάνει χώρα δεκάδες φορές καθημερινά· από τα δημητριακά που θα επιλέξουμε μέχρι την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας, το οικονομικό κριτήριο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη καθημερινών αποφάσεων. Όταν, δε, πρόκειται για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες ευελπιστούμε να μας συντροφεύσουν για αρκετά χρόνια, η απόφαση καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμη. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: να πάρω το φθηνό ή το ακριβό;
Τι σημαίνει αλήθεια “φθηνή λύση”;
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως στο παρόν άρθρο γίνεται αναφορά μόνο σε επώνυμα, καινούργια προϊόντα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί και διατίθενται νομίμως στη χώρα μας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ προϊόντων που είτε διαφέρουν στα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, είτε ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες οι οποίες εκ των προτέρων εμφανίζουν τιμολογιακές αποκλίσεις λόγω ποιότητας ή, απλώς, φήμης.
Δεν είναι απαραίτητο, λοιπόν, μία διαφορά στην τιμή δύο προϊόντων να μεταφράζεται σε διαφορά στην ποιότητά τους. Το branding παίζει σημαντικό ρόλο και στο χώρο των ηλεκτρικών ειδών, οπότε μη βιαστείς να επιλέξεις το ακριβότερο. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές τις οποίες θα πρέπει να συνυπολογίσεις. Ως εκ τούτου, θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχει “φθηνή λύση” όταν πρόκειται για ένα επώνυμο και αμεταχείριστο προϊόν, αλλά μία λύση για τον καθένα. Απλώς φρόντισε να κάνεις τις αγορές σου από καταστήματα άξια της εμπιστοσύνης σου (ονόματα δε λέμε!).
Οδηγός (φθηνών ή ακριβών) αγορών
- Πριν από κάθε αγορά σου, βεβαιώσου πως έχεις συγκεκριμενοποιήσει κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό τα χαρακτηριστικά αυτού που ψάχνεις. Είναι βέβαιο πως ο κάθε πωλητής θα σου αναφέρει τη γνώμη του και θα σου προτείνει λύσεις που, ίσως, δεν είχες αναλογιστεί. Παρόλα αυτά, θα πρέπει – εκ των προτέρων – να έχεις καταλήξει στα βασικά χαρακτηριστικά που ζητάς, ορίζοντας, έτσι, και τη βάση της συζήτησης (το ερώτημα “ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη συσκευή” θα πρέπει – καλώς ή κακώς – να απαντηθεί από εσένα…).
- Έπειτα, μελέτησε τις εναλλακτικές που υπάρχουν στην αγορά. Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις το εύρος των τιμών για το προϊόν που ψάχνεις, ώστε να έχεις μία ρεαλιστική εικόνα της αγοράς (κουζίνα με πυρόλυση και 200€ μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας).
- Προσδιόρισε το ποσό που θες και μπορείς να διαθέσεις. Όπως είπαμε και παραπάνω, λύσεις υπάρχουν για όλους… Ωστόσο, οι προσδοκίες μας οφείλουν να συνάδουν με τις επιλογές μας (το οικονομικό 6κιλο πλυντήριο που επέλεξες δε θα μπορέσει να πλύνει το αγαπημένο σου πάπλωμα…εκτός κι αν παρουσιάζει τάσεις αυτοκτονίας).
- Διάβασε τις αξιολογήσεις άλλων καταναλωτών, αξιολογώντας τες! Έχεις προσέξει πως δεν ταιριάζεις εξίσου με τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι; Πως μπορεί να σας αρέσουν διαφορετικά πράγματα ή να βρίσκεις παράλογες ορισμένες συμπεριφορές τους; Ο ίδιος κανόνας ισχύει πολλές φορές και με την αξιολόγηση προϊόντων, η οποία μάλιστα – συνήθως – συντελείται και εν θερμώ. Οπότε διάβασε, κρίνε και σύγκρινε (τα 40db θα είναι ο λόγος του διαζυγίου μου!).
- Άκου τι έχει να σου πει ο πωλητής, κατανοώντας, ωστόσο, τη θέση του. Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτή του πωλητή – αγοραστή απαιτεί χρόνο και χώρο για να αναπτυχθεί. Αν δε τα διαθέτεις, άκου προσεκτικά τη γνώμη του, αλλά μην επιτρέψεις να σε επηρεάσει πέραν του δέοντος!
Τελικά να επιλέξω το φθηνό ή το ακριβό;
Η απάντηση είναι απλή: να επιλέξεις αυτό που χρειάζεσαι δεδομένης της οικονομικής σου κατάστασης και έχοντας επίγνωση του τι αγοράζεις. Όπως κάθε μας αγορά και η αγορά ηλεκτρικών ειδών αποτελεί μία ιδιότυπη επένδυση, στην οποία θα πρέπει να αναλογιστείς τα υπέρ και τα κατά κάθε σου απόφασης. Η επιλογή της ακριβής λύσης αυξάνει, σαφώς, τις πιθανότητες ενός προϊόντος να είναι ποιοτικά ανώτερο και με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, ωστόσο δεν το εγγυάται. Όποιο προϊόν και να επιλέξεις οφείλει να κάνει όσα υπόσχεται, λιγότερο ή περισσότερο καλά. Το εάν επιλέξεις iPhone έναντι ενός budget phone όμως, είναι, σε τελική ανάλυση, δική σου απόφαση.