Νέα ενεργειακή ετικέτα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Με βάση τις νέες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Μαρτίου 2021 αλλάζει ο τρόπος ενεργειακής κατάταξης και σήμανσης των ηλεκτρικών συσκευών(ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων σε πρώτη φάση), καθώς και ο υπολογισμός των τεχνικών τους χαρακτηριστικών. Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ η νέα ενεργειακή ετικέτα με νέες κατηγορίες και νέες πληροφορίες. Διάβασε παρακάτω αναλυτικά.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στην ενεργειακή ετικέτα;

Με αφετηρία τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 τίθεται σε ισχύ το νέο πρότυπο ενεργειακής σήμανσης προκειμένου να μειωθεί η σύγχυση που προκαλείται από την πληθώρα συσκευών στις ανώτερες κατηγορίες Α+, Α++ και Α+++ και να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια ταξινόμησης. Οι νέες ετικέτες θα ισχύσουν αρχικά για τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (ψυγεία και καταψύκτες, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων και πλυντήρια πιάτων) και την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 θα προστεθούν οι λαμπτήρες. Οι υπόλοιπες κατηγορίες θα ακολουθήσουν τη νέα οδηγία στα επόμενα έτη με στόχο την προάσπιση της κυκλικής οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Μην πελαγώνεις και δυσανασχετείς! Παρακάτω θα βρεις όσες πληροφορίες σου χρειάζονται για να ξέρεις τι αγοράζεις.

Ποιες είναι οι αλλαγές στην ενεργειακή ετικέτα;

Διαφορές ενεργειακών ετικετών

Καταρχάς τι σημαίνει ενεργειακή κλάση; Δεν είναι άλλο παρά ένας εμπειρικός τρόπος να κατηγοριοποιηθούν οι ηλεκτρικές συσκευές με βάση το πόση ενέργεια καταναλώνουν. Όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει μία συσκευή για να κάνει μια συγκεκριμένη εργασία, π.χ. έναν κύκλο πλύσης. Η ανώτερη ενεργειακή ένδειξη μέχρι τώρα ήταν η A+++ και η χειρότερη η G, κάτι που αλλάζει.

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα παρατηρήσει ο καταναλωτής είναι μια απλούστερη κλίμακα από το A ως το G, όπως αυτή που υπήρχε παλιότερα, αλλά καταργήθηκε στην πράξη με τις κατηγορίες A+, A++ ή A+++. Σε αυτή τη νέα, αυστηρότερη κλίμακα, λιγότερα προϊόντα θα φέρουν σήμανση Α, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος «χώρος» για τις μελλοντικές συσκευές που αναμφίβολα θα είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά. Παράλληλα, το νέο σύστημα θα οδηγήσει τους κατασκευαστές στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων με ακόμα περισσότερο μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, ένα προϊόν που σήμερα, με τη νέα ενεργειακή σήμανση, κατηγοριοποιείται ως Β, μπορεί να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από μία άλλη, η οποία με το παλιό τρόπο υπολογισμού κατατασσόταν στις συσκευές με ενεργειακή κλάση Α+ ή και Α++.

Σε τι χρησιμεύει το νέο QR;

Η δεύτερη σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι οι νέες ετικέτες θα έχουν ένα barcode τύπου QR, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να βρει αμέσως περισσότερες πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος, με μια απλή σάρωση με το κινητό του τηλέφωνο. Ο σύνδεσμος QR θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων, στην οποία θα καταχωρίζονται πλέον όλες οι συσκευές και θα εξάγεται ένα μητρώο για τις ενεργειακές ετικέτες, που θα δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης των προϊόντων. Αρκετά χρήσιμο, έτσι;

Πόσο άμεσα θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στην ενεργειακή ετικέτα;

Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του νέου συστήματος, για ένα εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα θα συνυπάρχουν και οι δύο ενεργειακές ετικέτες (παλιά και καινούρια). Έτσι θα αποφευχθεί η σύγχυση των καταναλωτών και θα διευκολυνθεί η μετάβασή τους από τη μία κλίμακα στην άλλη. Δεδομένου μάλιστα ότι θα ισχύουν αυστηρότερα πρότυπα, οι νέες συσκευές θα βρίσκονται συνήθως σε χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις και π.χ. μία συσκευή που ήταν Α+ στην παλιά σήμανση, θα μπορεί να είναι C με τη νέα. Η σύγκριση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με την ίδια ετικέτα.

Αξίζει να τονιστεί ότι ανάμεσα στις αλλαγές που θα προκύψουν περιλαμβάνονται και αλλαγές στους τρόπους υπολογισμού των τεχνικών χαρακτηριστικών. Ειδικότερα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα υπολογίζεται με βάση τους κύκλους λειτουργίας (π.χ. 100 κύκλοι λειτουργίας ενός πλυντηρίου) και όχι της ετήσιας κατανάλωσης. Η μέθοδος αυτή είναι σαφέστατα πιο ακριβής και θα επιτρέψει την ευκολότερη και αξιόπιστη σύγκριση δύο προϊόντων, αφού οι τιμές είναι πιο αντικειμενικές.

Παραδείγματα νέων ενεργειακών ετικετών

Ενεργειακή σήμανση πλυντηρίου πιάτων
Ενεργειακή σήμανση πλυντηρίου ρούχων
Ενεργειακή σήμανση ψυγειοκαταψυκτών
Ενεργειακή σήμανση τηλεοράσεων

Αυτές είναι λοιπόν οι βασικές αλλαγές που ισχύουν από 1 Μαρτίου 2021 σε σχέση με την ενεργειακή σήμανση των συσκευών, με στόχο τη βελτίωση του οικολογικού σχεδιασμού των προϊόντων, τη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή και την ανάπτυξη φιλικότερων προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Εάν εξακολουθείς να έχεις απορίες, η ομάδα μας είναι εδώ για να σε βοηθήσει στην επιλογή των νέων σου συσκευών.

Μοιραστείτε το: