Οδηγός Αγοράς Τηλεόρασης

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει μετατρέψει την τηλεόραση σε ένα πολυμηχάνημα, μέσω του οποίου μπορούμε να απολαύσουμε ταινίες, να παίξουμε βιντεοπαιχνίδια και να ακούσουμε μουσική σε υψηλή ποιότητα, όπως επίσης, να έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε ποικίλες εφαρμογές μέσα από το τηλεχειριστήριό μας. Όμως, πόσο προετοιμασμένοι είμαστε πριν την αγορά της, έτσι ώστε να επιλέξουμε το μοντέλο το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Διάσταση

Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσουμε τη διάσταση της τηλεόρασης. Με τον όρο διάσταση εννοούμε τη διαγώνιο της οθόνης της τηλεόρασης μετρημένη σε ίντσες (1″ = 2,54 εκ.). Θα πρέπει να τονιστεί ότι στον υπολογισμό της διαγώνιου δε συγκαταλέγεται το πλαίσιο της τηλεόρασης, παρά μόνο η οθόνη στην οποία προβάλλεται η εικόνα.

Παρότι η επιλογή της διάστασης βασίζεται κυρίως σε υποκειμενικά κριτήρια, παρακάτω θα βρείτε έναν ενδεικτικό, βοηθητικό πίνακα που συσχετίζει τη διάσταση της οθόνης με την απόσταση θέασης.

Ανάλυση τηλεόρασης (4K Ultra HD ή Full HD)

H ανάλυση της εικόνας που υποστηρίζει η μελλοντική μας τηλεόραση, είναι το επόμενο χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει. Με τον όρο ανάλυση αναφερόμαστε στον αριθμό των ξεχωριστών εικονοστοιχείων (pixels) τα οποία συνθέτουν την εικόνα. Η ανάλυση αναπαριστάται συνήθως από σημειογραφία του τύπου “1920 x 1080”.

Το πρώτο νούμερο “1920” αναφέρεται στον αριθμό των εικονοστοιχείων της τηλεόρασης κατά πλάτος, ενώ το δεύτερο “1080”, καθ’ ύψος. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων μοντέλων στην αγορά έχουν ανάλυση ίση ή μεγαλύτερη από 1920 x 1080.

Οι τηλεοράσεις που διαθέτουν ανάλυση μεγαλύτερη ή ίση με 1920 x 1080 χαρακτηρίζονται ως Full HD και είναι οι πλέον διαδεδομένες. Τα τελευταία χρόνια έχουν εδραιωθεί οι τηλεοράσεις οι οποίες έχουν 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση από τις Full HD, οι λεγόμενες 4K Ultra HD, με ανάλυση 3840 x 2160. Στην κορυφή βρίσκονται οι τηλεοράσεις 8K Ultra HD με ανάλυση 7680 x 4320, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη από τις 4K Ultra HD. Φυσικά, οι ανάλυσεις 4K & 8K έχουν νόημα σε συνδυασμό με περιεχόμενο που έχει δημιουργήθει με αντίστοιχες προδιαγραφές και σωστή απόσταση θέασης.

Στην πράξη, από μεγάλη απόσταση είναι λίγο δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά στην καθαρότητα της προβαλλόμενης εικόνας μεταξύ μιας 4Κ Ultra HD και μιας Full HD οθόνης. Με απλά λόγια, τα pixels είναι πολύ μικρά για να παρέχουν ένα διακριτό όφελος και για αυτό πρέπει να καθόμαστε στην κατάλληλη απόσταση ανάλογα με το μέγεθος της τηλεόρασης μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ανάλυση της οθόνης θα πρέπει να συμβαδίζει ή να ξεπερνά την ποιότητα της πηγής. Για παράδειγμα, μια ταινία σε ανάλυση 4K Ultra HD δε θα αποδώσει τα μέγιστα σε μια Full HD τηλεόραση, όπως αντίστοιχα μια παιχνιδοκονσόλα που στέλνει 4K εικόνα σε μία τηλεόραση με μικρότερη ανάλυση κ.ο.κ.

Τεχνολογία προβολής εικόνας (LED, OLED και QLED)

Έχοντας καταλήξει στο μέγεθος που προτιμάμε για το χώρο μας, το επόμενο βήμα στην έρευνα αγοράς αποτελεί η επιλογή της τεχνολογίας επεξεργασίας και προβολής εικόνας. Μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ 3 τεχνολογιών: “LED”, “OLED” και “QLED”. Παρότι και οι τρεις τεχνολογίες χρησιμοποιούν ως βάση τους την προβολή μέσω λυχνιών LED, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν την προβολή εικόνας είναι διαφορετικός και παράγει διαφορετικά αποτελέσματα, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες.

Κατά γενικό κανόνα, οι LED είναι οι οικονομικότερες εκ των τριών και προσφέρουν τη μεγαλύτερη γκάμα επιλογών για κάθε χώρο, χρήση και μέγεθος. Αναμφίβολα, οι τεχνολογίες OLED και QLED αποτελούν την «αφρόκρεμα» στο χώρο των τηλεοράσεων, δίχως αυτό να σημαίνει πως οι «παραδοσιακές» LED δεν μπορούν να επιτύχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, πρέπει να υπολογίσουμε τον φωτισμό του δωματίου, καθώς οι OLED αποδίδουν καλύτερα σε σκοτεινότερα δωμάτια λόγω του απόλυτου μαύρου χρώματος που επιτυγχάνουν, ενώ η ανώτερη μέγιστη φωτεινότητα των LED και QLED τους επιτρέπει να αποδίδουν καλύτερα σε δωμάτια με ισχυρότερο φωτισμό.

Τεχνολογίες Panel

High Dynamic Range (HDR)
Η συγκεκριμένη τεχνολογία καταφέρνει να αποδώσει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και πιο πλούσια χρώματα. Το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση της λεπτομέρειας στις σκοτεινές και φωτεινές περιοχές, ταυτόχρονα με πιο φυσική απόδοση των χρωμάτων. Το πρότυπο για την τεχνολογία αυτή ονομάζεται High Dynamic Range (HDR) και σχετική ετικέτα συνοδεύει τις τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Να σημειωθεί ότι, για να απολαύσει κανείς τα προτερήματα αυτής της τεχνολογίας, πρέπει και το περιεχόμενο θέασης να έχει δημιουργηθεί για HDR, ενώ επίσης, υπάρχουν πολλαπλά είδη HDR, όπως το Dolby Vision, τα οποία μπορούν να προσφέρουν ακόμη καλύτερη ποιότητα χρωμάτων. Το HDR έχει επίσης μετατραπεί σε σχεδόν βασικό στοιχείο των νεότερων gaming κονσολών, οπότε αν σκοπεύουμε να αποκτήσουμε μια τηλεόραση για αυτήν τη χρήση, καλό είναι να προτιμήσουμε ένα μοντέλο με υποστήριξη προτύπου HDR10 και άνω.

IPS Panel
Οι τηλεοράσεις με IPS Panel (In-Plane Switching) έχουν καλύτερη χρωματική απόδοση και γωνιά θέασης σε σχέση με όσες έχουν VA ή ΤΝ panels. Στην ίδια κατηγορία με τα IPS ανήκουν και τα PLS Panel (Plane-to-Line Switching), που είναι φωτεινότερα και έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη γωνιά θέασης και τα οποία κατασκευάζονται αποκλειστικά από συγκεκριμένες κατασκευάστριες εταιρείες.

Black Frame Insertion (BFI)
Πρόκειται για μια τεχνολογία με σκοπό τον περιορισμό της θολούρας που μπορεί να παρατηρηθεί σε γρήγορα κινούμενες εικόνες (Motion Blur). Η εφαρμογή της αποτελείται ουσιαστικά από την παρεμβολή μαύρων καρέ ανάμεσα στα κανονικά, ώστε να «εξαφανίζει» το αμέσως προηγούμενο καρέ και να κάνει την κίνηση επί της οθόνης να εμφανίζεται ομαλότερη.

Συνδεσιμότητα (HDMI, USB, SD Card Slot κ.α.)

Κοιτώντας την πίσω πλευρά της τηλεόρασης μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα πλήθος από θύρες εισόδου και εξόδου, που μας επιτρέπουν τη σύνδεσή της με άλλες συσκευές. Ποιές είναι όμως, οι είσοδοι-έξοδοι, που θα μας φανούν απαραίτητες και αποτελούν κριτήριο επιλογής;

Προκειμένου να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν ποιοτικότερη εικόνα και ήχο, ο τρόπος σύνδεσης θα πρέπει να είναι ψηφιακός. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες συσκευές που συνήθως συνδέουμε σε μία τηλεόραση (π.χ. Blu-Ray Player, Παιχνιδομηχανές, Δέκτες, Αποκωδικοποιητές, Laptop, Ψηφιακές Φωτογραφικές Μηχανές) είναι εξοπλισμένες με HDMI θύρες, η τηλεόραση μας θα πρέπει να έχει ικανό αριθμό HDMI θυρών. Προτείνεται ο αριθμός τους να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος, ξεκινώντας τουλάχιστον από τρεις. Επιπρόσθετα προτείνεται η ύπαρξη οπτικής εξόδου (Optical output), έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε την τηλεόραση ψηφιακά με έναν ενισχυτή και να απολαύσουμε τον ήχο της ταινίας ή της εκπομπής από το ηχοσύστημά μας.

Για χρήση της τηλεόρασης σε σύνδεση με σύστημα home cinema μέσω HDMI, είναι απαραίτητο να υποστηρίζεται η τεχνολογία ARC (Audio Return Channel) σε μία από τις θύρες HDMI, ώστε να πραγματοποιείται επιστροφή πολυκαναλικού ήχου απευθείας από το καλώδιο HDMI δίχως την ανάγκη για επιπλέον εξοπλισμό.

Να τονίσουμε εδώ ότι όσες τηλεοράσεις έχουν ενσωματώσει το νεότερο πρότυπο HDMI 2.1 μπορούν να φθάσουν σε ανάλυση έως και 10K (10240 x 4320) και ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Για να απολαύσει κανείς τα προτερήματα αυτής της τεχνολογίας, θα πρέπει και το περιεχόμενο θέασης να έχει δημιουργηθεί σε αντίστοιχη ανάλυση. Ωστόσο οι νέες κονσόλες Playstation 5 και Xbox Series X & S μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τον ρυθμό ανανέωσης 120Hz που προσφέρει το πρότυπο.

Άλλες χρήσιμες θύρες για μία τηλεόραση είναι οι USB και οι υποδοχές αφαιρούμενων καρτών μνήμης SD (SD Card Slots). Η παρουσία Card Reader είναι ένας πολύ ωραίος και εύκολος τρόπος για να προβάλλουμε τις φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει με τη φωτογραφική μας μηχανή ή το κινητό μας. Με τη σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου ή USB stick, oι θύρες USB μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή ή εγγραφή πολυμέσων, όπου υποστηρίζεται λειτουργία USB Media Player και USB PVR αντίστοιχα.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ. Για το μόνο που απαιτείται προσοχή, είναι η ύπαρξη κάποιον αναλογικών θυρών (π.χ. VGA) σε περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε παλαιότερης τεχνολογίας συσκευές με την τηλεόρασή μας.

Πρόσθετα Χαρακτηριστικά

Smart TV
Oι Smart TVs αποτελούν την εξέλιξη στην τεχνολογία της τηλεόρασης, αφού ενσωματώνουν λειτουργίες Διαδικτύου, επιτρέποντας την πλοήγηση σε ιστοσελίδες και τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών (π.χ. Netflix, YouTube, Spotify κ.λ.π.). Αποτελούν, δηλαδή, ένα παράδειγμα της τεχνολογικής σύγκλισης μεταξύ των υπολογιστών και των τηλεοράσεων.

Οι νεότερες Smart τηλεοράσεις έχουν τη δυνατότητα πλήρους πλοήγησης στο Διαδίκτυο, ενώ οι παλαιότερες υποστηρίζουν την πρόσβαση μόνο σε δημοφιλείς ιστοσελίδες (π.χ. YouTube, Facebook, Twitter) μέσω κατάλληλων εφαρμογών. Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν δημιουργήσει προσαρμοσμένα ψηφιακά καταστήματα, από τα οποία παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης νέων εφαρμογών στα Smart TV μοντέλα τους. Οι νεότερες Smart τηλεοράσεις είναι εξοπλισμένες με ακόμα πιο εύχρηστα τηλεχειριστήρια ή πληκτρολόγια, ενώ ορισμένες διαθέτουν οθόνες αφής, έτσι ώστε να διευκολύνουν την πληκτρολόγηση και κατ’ επέκταση τη διαδικτυακή πλοήγηση.

Android TV
Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, μια Android TV είναι βασισμένη στο γνωστό λογισμικό Android. Ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημά της, είναι ότι οι εφαρμογές που υπάρχουν στο smartphone ή το tablet μας, μπορούν να λειτουργούν επίσης και στην Android TV. Σε αυτές τις τηλεοράσεις έχουμε πρόσβαση στο Google Play Store, ώστε να κατεβάζουμε εφαρμογές Android, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών media streaming (όπως τα Netflix, Hulu) και παιχνιδιών (gaming).

Η πλατφόρμα δίνει έμφαση στη φωνητική αναζήτηση, ώστε η συσκευή να βρίσκει γρήγορα περιεχόμενο ή να απαντάει στα ερωτήματά μας, όπως για παράδειγμα “Ποιες ταινίες ήταν υποψήφιες για Όσκαρ το 2017”. Επίσης, μπορούμε να πλοηγηθούμε στο μενού της τηλεόρασης (interface) χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο, ένα game controller ή ακόμη και τo κινητό μας, μέσω της εφαρμογής Android TV mobile app. H τηλεόραση Android υποστηρίζει, επίσης, τη λειτουργία Google Cast, επιτρέποντας σε μια φορητή συσκευή την αναπαραγωγή πολυμέσων στην τηλεόραση.

Wi-Fi & Ethernet
Πλέον, ολοένα και περισσότερα μοντέλα τηλεοράσεων υποστηρίζουν τη σύνδεση τους στο Διαδίκτυο, ασύρματα ή ενσύρματα. Η ασύρματη σύνδεση στο δίκτυo επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας Wi-Fi. Οι τηλεοράσεις με ενσωματωμένο Wi-Fi δεν απαιτούν την ύπαρξη πρόσθετου εξοπλισμού για την ασύρματη σύνδεσή τους, και μπορούν άμεσα να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυο του χώρου όπου βρίσκονται.

Οι τηλεοράσεις με θύρα LAN (καλωδίου Ethernet) έχουν τη δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης στο δίκτυό μας. Αυτό εξυπηρετεί όταν η ασύρματη σύνδεση είναι ανέφικτη, το σήμα είναι ασθενές ή προτιμάμε τα οφέλη μιας ενσύρματης σύνδεσης (όπως η σταθερότερη και ανώτερη ποιότητα σύνδεσης έναντι της ασύρματης).

Δορυφορικός & Επίγειος δέκτης (DVB-S/T/T2)
Ο DVB-S δέκτης είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση δορυφορικών καναλιών, τα οποία είναι ψηφιακά κανάλια που εκπέμπονται μέσω δορυφόρου. Φυσικά, για την παρακολούθησή τους είναι, επίσης, απαραίτητη η χρήση δορυφορικού πιάτου.

Σε περίπτωση που η τηλεόραση μας δε διαθέτει DVB-S δέκτη, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δορυφορικό αποκωδικοποιητή. Υπάρχει πλήθος δορυφορικών καναλιών που μπορούμε να παρακολουθήσουμε, τόσο ελεύθερα (π.χ. CNBC, Sky News, Fashion TV) όσο και συνδρομητικά με επιπλέον κόστος, πέραν των όσων ήδη παρέχονται με επίγειο τρόπο από τη DIGEA (Eurosport, BBC, κτλ.).

Ο DVB-T2 δέκτης είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση καναλιών μέσω επίγειας μετάδοσης, όπως παρέχεται στη χώρα μας μέσω της DIGEA. Για την παρακολούθηση επίγειων καναλιών, απαιτείται έστω δέκτης DVB-T, καθώς ο δέκτης DVB-T2 αποτελεί μια αναβαθμισμένη εκδοχή του. Οι διαφορές μεταξύ τους αφορούν στον αριθμό προγραμμάτων που υποστηρίζουν έκαστος, ενώ ο DVB-T2 προσφέρει επίσης ανώτερη ποιότητα εικόνας. Η DIGEA έχει γνωστοποιήσει ότι η μετάβαση στο πρότυπο DVB-T2 θα γίνει σταδιακά, ενώ ήδη υποστηρίζεται, οπότε είναι χρήσιμο να έχουμε στο νου μας τις μελλοντικές απαιτήσεις, τόσο όσο και οι ήδη υπάρχουσες.

Στήριξη σε βάση & πρότυπο VESA
Η εξέλιξη που έλαβε χώρα στο τομέα των τηλεοράσεων δεν επηρέασε μόνο τα αμιγώς τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και το σχήμα/μέγεθος τους. Τα ογκώδη και ιδιαίτερα βαριά μοντέλα τηλεοράσεων αντικαταστάθηκαν από ελαφρύτερα που έχουν τη μορφή “πίνακα”. Λόγω αυτής της αλλαγής, έχουμε πλέον τη δυνατότητα εκτός από την τοποθέτησή τους σε έπιπλο τηλεόρασης, να τις στερεώσουμε στον τοίχο με τη βοήθεια της κατάλληλης βάσης τηλεόρασης. Η συντριπτική πλειονότητα των τηλεοράσεων ακολουθεί για τον υπολογισμό της συμβατής βάσης στήριξης το πρότυπο VESA. Σύμφωνα με το πρότυπο, οι τηλεοράσεις έχουν στην πίσω πλευρά τους 4 οπές, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

Η κάθετη και οριζόντια απόσταση (μετρημένη σε χιλιοστά) μεταξύ των οπών αυτών, καθορίζουν τη μέτρηση ως προς το πρότυπο VESA. Συνεπώς αν οι προαναφερόμενες αποστάσεις είναι ίσες με 75mm, τότε η βάση που θα επιλέξουμε πρέπει να έχει VESA 75 x 75.

Τέλος, το πρότυπο VESA δεν είναι απαραίτητα κοινό σε τηλεοράσεις ίδιων ιντσών, δηλαδή μια τηλεόραση 49” δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρησιμοποιεί το ίδιο πρότυπο VESA με μια άλλη τηλεόραση 49”. Πάντοτε πρέπει να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή όταν διαλέγουμε τη βάση στην οποία θα εγκατασταθεί η νέα μας τηλεόραση.

Gaming
Με τις νεότερες κονσόλες παιχνιδιών να υποστηρίζουν ανάλυση 4K Ultra HD και HDR, η αγορά μιας τηλεόρασης που θα κληθεί να καλύψει τις απαιτήσεις ενός gamer είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αρχικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει η κονσόλα μας. Τα PlayStation 4, PlayStation 4 Slim, Xbox One, Xbox One S και Nintendo Switch αποδίδουν σε ανάλυση έως και Full HD σε παιχνίδια και ταινίες (με εξαίρεση το Xbox One S που αποδίδει σε έως και 4K Ultra HD σε ταινίες), ενώ οι ισχυρότερες κονσόλες PlayStation 4 Pro και Xbox One X αποδίδουν σε ανάλυση έως και 4K Ultra HD.

Οι νεότερες κονσόλες Playstation 5 και Xbox Series X αποδίδουν σε αναλύση 4K Ultra HD στα 120Hz και μπορούν να αγγίξουν και ανάλυση 8K Ultra HD η κονσόλα Xbox Series S αποδίδει σε ανάλυση 1440p (2560×1440) στα 120Hz. Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα επιτυγχάνονται μόνο αν η τηλεόραση διαθέτει θύρα HDMI 2.1 και οι κονσόλες συνδεθούν σε αυτή με το αντίστοιχο καλώδιο HDMI 2.1.

Επιπλέον, οι κονσόλες PlayStation 4 Slim, PlayStation 4 Pro, Playstation 5, Xbox One S, Xbox One X, Xbox Series S και Xbox Series X υποστηρίζουν την τεχνολογία HDR. Αυτό σημαίνει πως για τις περισσότερες κονσόλες μια τηλεόραση ανάλυσης Full HD θα είναι η ιδανική επιλογή, καθώς πιθανότατα θα αποτελέσει και μια οικονομικότερη λύση. Βεβαίως, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοράσεων που κυκλοφορούν πλέον, είναι ανάλυσης 4K Ultra HD ακόμη και στα μικρότερα μεγέθη τους. Επομένως, μια τηλεόραση ανάλυσης 4K Ultra HD με υποστήριξη HDR, είναι ίσως η καλύτερη επένδυση σε βάθος χρόνου, καθώς διατίθενται μοντέλα με τις λειτουργίες αυτές σε προσιτές τιμές.

Αντίστοιχα, μια κονσόλα που υποστηρίζει 4K Ultra HD ανάλυση, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια αντίστοιχων δυνατοτήτων τηλεόραση, ώστε να απολαύσουμε την πεντακάθαρη εικόνα που προσφέρει. Η πλειοψηφία των τηλεοράσεων 4K Ultra HD υποστηρίζουν την τεχνολογία HDR, κάνοντας την επιλογή μιας τέτοιας τηλεόρασης «μονόδρομο». Ας μην ξεχάσουμε ότι εφαρμογές όπως το Netflix ή ταινίες σε 4K Ultra HD Blu-ray, μπορούν να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη ανάλυση και την τεχνολογία HDR.

Όταν διαλέγουμε μια τηλεόραση με HDR προσέχουμε την υποστήριξη προτύπων που παρέχει, καθώς το πρότυπο HDR10 είναι το minimum που απαιτείται από τις άνωθι κονσόλες και το υποστηριζόμενο περιεχόμενό τους.

Τέλος, μια τηλεόραση με χαμηλό χρόνο απόκρισης και υψηλό ρυθμό ανανέωσης είναι ιδανική για gaming, καθώς πολλά παιχνίδια κρίνονται στην λεπτομέρεια. Οι περισσότερες τηλεοράσεις ενσωματώνουν κάποια ρύθμιση “Game Mode”, η οποία μεγιστοποιεί την απόκριση της τηλεόρασης, απενεργοποιώντας λειτουργίες που ομορφαίνουν την εικόνα ή την κίνηση για χάρη της απόκρισης, καθώς η χρησιμότητά τους δεν αφορά τόσο τα video games, όσο τις ταινίες ή αθλητικούς αγώνες.

Πηγή: tomsguide.com

Μοιραστείτε το: