Τι τύπο εστιών να επιλέξω;

Οι σύγχρονες μαγειρικές εστίες είναι μια από τις ευκολίες που μας προσέφερε η τεχνολογία και μας έχουν λύσει τα χέρια. Είναι η συσκευή που σου επιτρέπει να αφήσεις ελεύθερη τη δημιουργικότητά σου και να ζήσεις μοναδικές στιγμές μαγειρικής ή απλά να ετοιμάσεις το καθημερινό σου γεύμα σε ελάχιστο χρόνο. Γι’ αυτό όταν θέλεις να αγοράσεις καινούργιες εστίες και ξεκινάς την έρευνα αγοράς, βεβαιώσου πως θα διαλέξεις το προϊόν που θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου. Υπάρχουν εστίες επαγωγικές, κεραμικές, ισχυρές εστίες αερίου, εύκολες στο καθάρισμα, σε διάφορα μεγέθη. Το ποιά θα είναι η κατάλληλη για σένα επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου, τις ανάγκες σου, τη διαρρύθμιση της κουζίνας σου και το νοικοκυριό σου. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις μαγειρικές εστίες κατάλληλες για εσένα.

Τύπος Εστίας

Ο βασικότερος παράγοντας επιλογής της κατάλληλης εστίας είναι το στιλ μαγειρικής και οι ανάγκες σου. Ορισμένοι τύποι εστιών θα ταιριάξουν περισσότερο σε σένα, σε σχέση με άλλους. Εάν είσαι φοιτητής που μαγειρεύει μία φορά στο τρίμηνο ή εργαζόμενη που συνήθως δεν έχεις χρόνο ούτε για delivery, δεν υπάρχει λόγος να διαθέσεις πολλά χρήματα σε αυτή τη συσκευή. Από την άλλη, εάν μαγειρεύεις σε καθημερινή βάση σίγουρα θα χρειαστείς κάτι πρακτικό, οικονομικό, αλλά και κομψό, αφού πρόκειται να περνάτε αρκετές ώρες “παρέα”. Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να διαλέξεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Επαγωγικές

Στις επαγωγικές εστίες, η επιφάνεια μαγειρέματος θερμαίνεται μόνο κάτω από το σκεύος, χρησιμοποιώντας λιγότερη από τη μισή ενέργεια σε σχέση με τις τυπικές εστίες. Το μαγείρεμα σε επαγωγική εστία παρέχει ταχύτερη θέρμανση, βελτιωμένη θερμική απόδοση και πιο ακριβή έλεγχο. Σε σύγκριση με τις συμβατικές ηλεκτρικές εστίες, οι επαγωγικές μπορούν να μειώσουν ακόμα και στο μισό τον χρόνο μαγειρέματος ενώ καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια.

Προσφέρουν τέλεια εφαρμογή των μαγειρικών σκευών έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε διαφορετικά μεγέθη ζωνών, ώστε να καταλήξεις σε αυτή που ταιριάζει στο μαγειρικό σου σκεύος. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιείς στην εστία σκεύη κάθε σχήματος και μεγέθους, εφόσον βεβαίως επιλέξεις εστία τύπου flex. Οι επαγωγικές εστίες είναι γνωστές για τον εξαιρετικά εύκολο καθαρισμό, απαιτεί μόνο ένα σκούπισμα με βρεγμένο πανί. Επειδή θερμαίνεται μόνο το σκεύος, σε περίπτωση που χυθεί κάτι στην επιφάνεια της εστίας δεν καίγεται! Ωστόσο μη ξεχνάς πως θα πρέπει να βάλεις στην άκρη τις κατσαρόλες της μαμάς, καθώς απαιτούνται ειδικά σκεύη.

Κεραμικές

Χρησιμοποιούν θερμαντικές αντιστάσεις κάτω από μια υαλοκεραμική επιφάνεια, οι οποίες ζεσταίνονται και μεταφέρουν τη θερμότητα στην επιλεγμένη ζώνη μαγειρέματος. Από άποψη απόδοσης, οι κεραμικές εστίες είναι πολύ καλή επιλογή. Παράγουν θερμότητα άμεσα και ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους μαγειρέματος και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Προσφέρουν επίσης τέλεια εφαρμογή και την επιλογή διαφόρων ζωνών, ώστε να προσαρμόζονται άμεσα κι εύκολα στο μέγεθος του σκεύους. Πολλές εστίες διαθέτουν επιπρόσθετες μεγάλες επεκτάσιμες ζώνες. Είναι εύκολες στο καθάρισμα και διαθέτουν μοντέρνο φινίρισμα.

Εστίες αερίου

Οι εστίες αερίου ανταποκρίνονται άμεσα στις ρυθμίσεις σου, επιτρέποντάς σου να ρυθμίζεις τα επίπεδα θερμότητας με ακρίβεια. Είναι ιδανική επιλογή για μαγείρεμα στο τηγάνι και ιδιαίτερα για συνταγές που μαγειρεύονται σε τηγάνι wok. Οι αλλαγές που πραγματοποιείς στην ένταση της θερμότητας φαίνονται από το μέγεθος της μπλε φλόγας. Αυτό βοηθά στην ασφάλεια του μαγειρέματος και η παροχή αερίου κλείνει κάθε φορά που η φλόγα σβήνει.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξω;

Αυτόματη απενεργοποίηση εστιών

Η αυτόματη απενεργοποίηση εστιών χρησιμεύει όταν μια ζώνη μαγειρέματος λειτουργεί στην ίδια βαθμίδα ισχύος για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, ακόμα κι αν ξεχαστείς, η ζώνη μαγειρέματος θα απενεργοποιηθεί αυτόματα, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

On Off switch Icon, auto switch icon

Ψηφιακές ενδείξεις

Το ρυθμισμένο επίπεδο μαγειρέματος και οι λειτουργίες που έχεις επιλέξει εμφανίζονται με ψηφιακή μέθοδο σε έναν πίνακα ελέγχου. Η δυνατότητα να μπορείς να βλέπεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τη ρύθμιση που έχεις επιλέξει για κάθε ζώνη ξεχωριστά, σου επιτρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο στο μαγείρεμα. Σε ορισμένα μοντέλα κεραμικών – επαγωγικών εστιών οι ψηφιακές ενδείξεις συνδυάζονται με επιφάνεια αφής για εύκολη ρύθμιση της εστίας με το άγγιγμα ενός δακτύλου για ακόμη πιο εύκολο έλεγχο κατά το μαγείρεμα.

Ασφάλεια κλειδώματος

Αποτρέπει τις κατά λάθος ρυθμίσεις των βαθμίδων κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το κλείδωμα συστήματος προστατεύει από την τυχαία ή μη εξουσιοδοτημένη ενεργοποίηση, π.χ. από παιδιά. Κάποια μοντέλα διαθέτουν ένδειξη υπολειπόμενης θερμότητας ώστε όλοι να γνωρίζουν πότε είναι ασφαλές να τις αγγίξουν.

Συνδεσιμότητα

Με τεχνολογία WiFi και μέσω εφαρμογής για smartphone και tablet, οι συνδεδεμένες μαγειρικές εστίες προσφέρουν πλήρη πρόσβαση  στις ρυθμίσεις αλλά και στη λειτουργία της συσκευής μέσω τηλεχειρισμού, από όπου κι αν βρίσκεσαι. Η απομακρυσμένη διαχείριση προσφέρει δυνατότητα εποπτείας λειτουργίας, ένδειξη υπολοίπου θερμοκρασίας και μια πληθώρα έτοιμων προγραμμάτων μαγειρέματος. Επιλέγοντας την επιθυμητή λειτουργία από την οθόνη του κινητού σου, έχεις την ευελιξία να μαγειρεύεις χωρίς να βρίσκεσαι διαρκώς μέσα στην κουζίνα ενώ δεν ανησυχείς για το αποτέλεσμα αφού η εστία προσαρμόζει αυτόματα την ισχύ, εκμηδενίζοντας περιθώρια λάθους.

Ορισμένα μοντέλα, όπως οι συνδεδεμένες συσκευές με Home Connect, έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με τον αντίστοιχης τεχνολογίας απορροφητήρα. Οι συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω WiFi. Μόλις ενεργοποιηθεί ή απενεργοποιηθεί η εστία, ο απορροφητήρας αποκρίνεται αυτόματα. Η ισχύς εξαγωγής προσαρμόζεται αυτόματα σε αυτό που συμβαίνει στην εστία, εξασφαλίζοντας ένα ευχάριστο κλίμα χώρου ανά πάσα στιγμή.

Περιμετρικό πλαίσιο

Πρακτικά, πρόκειται για τον τρόπο τοποθέτησης της εστίας στο πάγκο της κουζίνας. Η επιφάνεια της εστίας περιβάλλεται από ένα ανοξείδωτο πλαίσιο υψηλής ποιότητας. Το περιμετρικό πλαίσιο Inox ενδείκνυται συνήθως για την εύκολη εγκατάσταση σε υπάρχουσες εγκοπές πάγκου, ενώ συμβάλει και στην αισθητική της κουζίνας. Εναλλακτικά, υπάρχουν οι εστίες χωρίς πλαίσιο που τοποθετούνται, είτε πάνω από την επιφάνεια εργασίας είτε ενσωματώνονται απόλυτα και αδιόρατα στον πάγκο εργασίας. Έχε υπόψιν πως οι εστίες με πλαίσιο κοστίζουν περισσότερο!

Μοιραστείτε το: