Χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά κλιματιστικού

Οδηγός αγοράς – Τι να προσέξω;

Τo κλιματιστικό, κυρίως στις πόλεις, θεωρείται πλέον απαραίτητο για κάθε σπίτι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά και ως μέσο θέρμανσης τις κρύες μέρες του χειμώνα ή ακόμη και του φθινοπώρου.

Σίγουρα οι περισσότεροι όταν ξεκινούν την έρευνα αγοράς επικεντρώνονται στην τιμή και ψάχνουν την πιο οικονομική λύση. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι πως αγνοώντας πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά των air condition και κοιτώντας αποκλειστικά την τιμή, καταλήγουν να έχουν ένα κλιματιστικό που δεν καλύπτει τις ανάγκες τους. Για να είστε σίγουροι, λοιπόν, πως κάνατε την πλέον σωστή επιλογή, σας παραθέτουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να κοιτάξει κάποιος προτού προβεί στην αγορά κλιματιστικού.

Κλιματιστικά Inverter

Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας τα air condition  σαν μια οικιακή συσκευή με μεγάλη κατανάλωση και πολύ θόρυβο, κάτι που ίσχυε έως ότου  ήρθαν στην αγορά τα κλιματιστικά τύπου inverter τα οποία είναι αθόρυβα και με χαμηλότερη κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει καθώς, όταν ο αισθητήρας επιτύχει την θερμοκρασία που του έχει ζητηθεί χαμηλώνει την ένταση στον κινητήρα, ώστε να τη διατηρήσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Ιονιστής

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια στην επιλογή κλιματιστικού, το οποίο πολλοί αγνοούν,είναι ο ιονιστής. Ο λόγος που αισθανόμαστε να αναπνέουμε καθαρό και φρέσκο αέρα όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό, καθαρό περιβάλλον είναι πως υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αρνητικών ιόντων στην ατμόσφαιρα τα οποία φιλτράρουν όλες τις ρυπογόνες ουσίες. Έτσι λοιπόν ένα κλιματιστικό με ιονιστή απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας αρνητικά ιόντα, χαρίζοντας μία αίσθηση φρεσκάδας και ευεξίας.

Επιλογή ισχύος (BTU)

Ας περάσουμε τώρα στο πιο τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης. Η ισχύς ενός κλιματιστικού μαρτυρά, ουσιαστικά, το κατά πόσο και σε πόσο χρόνο μπορεί να ψύξει ή να θερμάνει ένα χώρο συγκεκριμένου όγκου και για το λόγο αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού για το χώρο μας.

Ο υπολογισμός γίνεται σε BTU (British Thermal Unit) αλλά η επιλογή κλιματιστικού με την σωστή ισχύ για τον χώρο μας  είναι μια διαδικασία πιο περίπλοκη καθώς δεν παίρνουμε υπόψη μας μόνο την συσχέτιση BTU και τετραγωνικών μέτρων – κάτι που θα ήταν πολύ απλό και εύκολο – αλλά και αρκετούς άλλους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του κλιματιστικού μας.

Πέρα από το προφανές, δηλαδή τον όγκο του χώρου, σημαντικό ρόλο παίζει το είδος κατασκευής του αλλά και το εάν υπάρχει κάποιου είδους μόνωσης. Ένα σπίτι με συνθετικά κουφώματα διατηρεί περισσότερο την θερμοκρασία μέσα στον χώρο χωρίς να επηρεάζεται από την εξωτερική θερμοκρασία, σε αντίθεση με έναν χώρο  με αλουμινένια κουφώματα που θα έχανε πιο εύκολα την θερμοκρασία του και θα χρειαζόταν ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή ισχύος στο κλιματιστικό σας είναι ο όροφος του σπιτιού σας, ο βαθμός και οι ώρες που χτυπάει ο ήλιος το κτίριο αλλά ακόμη και ο αριθμός των ατόμων που μένουν μέσα στο σπίτι.

Ενεργειακή κλάση

Όπως όλες οι οικιακές συσκευές, έτσι και τα κλιματιστικά κατηγοριοποιούνται σε ενεργειακές κλάσεις και ο διαχωρισμός γίνεται με βάση τον συσχετισμό ενέργειας που παράγουν(θερμότητα – ψύξη) και ενέργειας που καταναλώνουν. Οι κατηγορίες είναι επτά με την μεγαλύτερη να είναι η Α+++ και χαμηλότερη η D.

Σε γενικές γραμμές θα συνιστούσαμε να μην αγοράσετε κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης χαμηλότερης της A, καθώς και θα καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα αλλά και δε θα καλύπτουν τις ανάγκες του σπιτιού σας.

Σύνδεση Wi-fi

Σίγουρα δεν αποτελεί απαραίτητο χαρακτηριστικό, αλλά τα κλιματιστικά με σύνδεση Wi-fi μπορούν να μας εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα. Πέραν τούτων, ποιος δε θέλει να επιστρέφει σε ένα ζεστό σπίτι τις κρύες και μοναχικές νύχτες του χειμώνα; Ουσιαστικά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνδέσουμε τη συσκευή με το wifi και έτσι θα μπορούμε να χειριζόμαστε το κλιματιστικό μας από το smartphone ή το tablet μας.

Μοιραστείτε το: