Επιλέξτε την ιδανική ηλεκτρική σκούπα για το σπίτι σας

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε πόσο σημαντική είναι η αντικατάσταση μιας ηλεκτρικής σκούπας που έχει χαμηλό ενεργειακό συντελεστή με μια που έχει καλύτερο, όχι μόνο για λογούς οικονομίας, αλλά κυρίως λόγω ποιότητας καθαρισμού. Είναι σημαντικό πριν προβείτε στην αγορά της ηλεκτρικής σας σκούπας να επιλέξετε ποιος τύπος ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Τύποι σύγχρονης ηλεκτρικής σκούπας

 1. Ρομποτικές: Αυτόνομες ηλεκτρικές σκούπες, οι οποίες λειτουργούν χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου. Εξοπλισμένες με τους πιο εξελιγμένους αισθητήρες κατά των πτώσεων και μηχανικούς αισθητήρες κατά της σύγκρουσης, αποφεύγουν  με ευκολία τα εμπόδια που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής καθαρισμού και είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τυχόν διαφορές ύψους, αποφεύγοντας έτσι τις πτώσεις.
 2. Κυκλωνικές και πολυκυκλωνικές ηλεκτρικές σκούπες : Κυκλωνική τεχνολογία σημαίνει ότι μέσω της περιστροφικής κίνησης του αέρα που δημιουργείται μέσα στον κάδο, τα σωματίδια της σκόνης αποχωρίζονται από τον καθαρό αέρα και συγκεντρώνονται σε αυτόν.
 3. Ηλεκτρική σκούπα ξηρής και υγρής αναρρόφησης: Hλεκτρική σκούπα σχεδιασμένη να απομακρύνει όγκο υγρού, σε συνδυασμό με τη λειτουργία ηλεκτρικής σκούπας ξηρής αναρρόφησης
 4. Ηλεκτρική σκούπα γενικής χρήσης: Hλεκτρική σκούπα εφοδιασμένη με σταθερό ρύγχος ή τουλάχιστον ένα αποσπώμενο ρύγχος προοριζόμενο για τον καθαρισμό τόσο χαλιών όσο και σκληρών δαπέδων.
 5. Βιομηχανική ηλεκτρική σκούπα: Hλεκτρική σκούπα σχεδιασμένη να αποτελεί μέρος διαδικασίας παραγωγής, για την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών, χονδρόκοκκης σκόνης σε κτίρια, χυτήρια, στον μεταλλευτικό κλάδο ή στη βιομηχανία τροφίμων, μέρος βιομηχανικού μηχανήματος ή εργαλείου ή/και επαγγελματική ηλεκτρική σκούπα με πλάτος πέλματος που υπερβαίνει τα 0,50 m.

Ενεργειακή κλάση

Είναι μια παράμετρος η οποία καθορίζει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της ηλεκτρικής σκούπας. Η ενεργειακή κλάση διακρίνεται σε 7 κατηγορίες από A έως G. Όσο πιο κοντά στο Α, τόσο χαμηλότερη η ενεργειακή κατανάλωση της σκούπας . Στις σκούπες που έχουμε επιλέξει η ενεργειακή κατανάλωση είναι από 16 KWh εως 28 KWh.

Από το Σεπτέμβριο του 2017, οι καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες για να υπακούουν στα πρότυπα της ευρωπαϊκής ένωσης πρέπει  να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις για να  κυκλοφορούν  στην αγορά

 1. Πρέπει η ηλεκτρική σκούπα ετήσια κατανάλωση ενέργειας μικρότερη από 43,0 kWh/έτος.
 2. Πρέπει η ηλεκτρική σκούπα να ονομαστική ισχύ εισόδου μικρότερη από 900 W αρκετή ισχύ ακόμα και για τις πιο δύσκολες αποστολές σας .
 3. Πρέπει να έχει απόδοση απορρόφησης σκόνης σε χαλιά (dpu c ) μεγαλύτερη ή ίση με 0,75. Αυτό το όριο δεν πρέπει να εφαρμόζεται για ηλεκτρικές σκούπες σκληρών δαπέδων.
 4. Πρέπει να έχει απόδοση απορρόφησης σκόνης σε σκληρά δάπεδα μεγαλύτερη ή ίση με 0,98. Αυτό το όριο δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε ηλεκτρικές σκούπες για χαλιά.
 5. Πρέπει να έχει δυνατότητα επανεκπομπής της σκόνης μικρότερη από 1,00 %.
 6. Πρέπει να έχει επίπεδο έντασης ήχου μικρότερο ή ίσο με 80 dB(A) (επί παραδείγματι η συζήτηση σε φυσιολογικά επίπεδα έχει  μια τιμή γύρω  στα 60 dB)
Μοιραστείτε το: